wandelschoenen aanschaffen

Het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen

Wandelschoenen

Als je vaak wandelt is het belangrijk dat je goede schoenen gebruikt. Ook als je dagelijks maar een paar kilometer wandelt. Goede wandelschoenen zijn beter voor je voeten, knieën en je hele houding. Het zorgt ervoor dat je voeten ondersteuning en balans krijgen. Hierdoor wordt het wandelen fijn en comfortabel.

Er zijn veel verschillende wandelschoenen. De wandel- en bergschoenen kunnen in 4 groepen worden verdeelt.

  1. Hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. Deze zijn geschikt voor meerdaagse wandeltochten op bijvoorbeeld oneffen terrein.
  2. Hogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel. Deze zijn geschikt voor bergachtig terrein.
  3. Een lichte wandelschoen met een soepele zool welke geschikt is voor vlakke wandelingen of dagelijks gebruik, geschikt voor paden en goede wegen.
  4. Een ware hoge bergschoen met een stevige zool. Onder deze schoenen kunnen ook vaak stijgijzers onder gemonteerd worden. Deze wandelschoenen zijn het minst comfortabel.

De pas-tips

  • Koop je wandelschoenen ’s middags

Het is belangrijk om jouw schoenen ’s middags te kopen in plaats van ’s ochtends. In de middag zijn je voeten al lekker in beweging geweest en wat opgezwollen. Dit kan je vergelijken met een lange wandeling, dan worden je voeten namelijk ook dikker.

  • Neem je oude schoenen mee

Gespecialiseerde verkopers kunnen dan zien op welke je schoenen hebt gelopen en beter adviseren.

  • Kies voor goede sokken

Bij ademende schoenen horen ook ademende sokken. Let op het percentage polypropyleen. Hoe meer polypropyleen er in de sok zit, hoe beter de sok ademt.

  • Laat je voeten opmeten

Vaak worden wandelschoenen te klein gekocht. Dit ga je pas merken als je een berg afdaalt. Laat jouw voeten opmeten en probeer een aantal schoenen.

Vergeet de kleding niet

Bij goeie schoenen horen ook goeie kledingstukken zodat je comfortabel een lange wandeling kunt maken. Het Zweedse merk Fjällraven is gespecialiseerd in het maken van buitensportproducten. Het merk is erg met het milieu begaan en streeft ernaar zoveel mogelijk duurzame producten te produceren. Fjällraven is een Scandinavisch merk wat bekend is onder de buitensporters.