Op naar het eiland Terschelling

Op naar het eiland Terschelling

Het is de facto dat mijn reizen me vooral naar het zuiden trekken – zomer, zon, zonneschijn enzovoort. Wat goed dat er een paar geweldige mensen in mijn leven zijn die mij en mijn rugzak af en toe naar het noorden verplaatsen. Nou ja, en zo ben ik afgelopen zomer beland op het kleine, prachtige Nederlandse eiland Terschelling met zijn bijna 5.000 inwoners. Heb je het nog nooit gehoord? Maak je geen zorgen, ik ook niet. Maar als ik één ding kan zeggen nadat ik daar bezocht heb, is het dat ik terug zal komen. En zo snel mogelijk – want: ik ben verliefd! Weet je dat? Soms kun je deze magische plekken vinden.

Je voelt je overal goed, wilt helemaal niet weg en hebt het gevoel dat je hier helemaal bent aangekomen, dat je op de een of andere manier geaard bent. Terschelling is zo’n plek voor mij. De rit naar het eiland, dat slechts 15 kilometer uit de kust van de Nederlandse Noordzee ligt, is geweldig. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar elke keer als ik de boot naar een eiland neem, is het iets heel speciaals voor mij. Alsof men het hectische tempo, de verwarring en het dagelijkse leven achter zich laat, zeemijl na zeemijl; en dan op een gegeven moment helemaal vergeten. Baan, afspraken, stress – was er iets? Oh, ik kon urenlang naar de golven op de boeg van de veerboot kijken, mijn ogen over de horizon laten dwalen en de schattige gewaden zien chillen op de zandbanken. Maar nu de feiten: er is maar één manier – die over de Noordzee – om vanaf het vasteland naar Terschelling te komen, maar er zijn twee verschillende opties.

Enerzijds is er de “Veerdienst” MS Friesland, die dagelijks talloze passagiers, fietsen en zelfs auto’s van Harlingen naar het eiland en weer terug naar het vasteland brengt. De overtocht duurt ongeveer 120 minuten. Aan de andere kant is er de “Sneldienst”. Dit duurt maar ongeveer 45 minuten voor dezelfde afstand, maar hier worden alleen mensen vervoerd en natuurlijk is het “snellere” plezier ook wat duurder. U kunt de tickets direct voor uw vertrek bij de servicebalie boeken of eenvoudig en gemakkelijk online. Aangekomen. Op Terschelling is alles op de een of andere manier anders.

Alles verloopt hier langzamer, langzamer, voorzichtiger. Voordat ik zoals gewoonlijk naar het hostel haast, mijn rugzak op het bed gooi, mijn camera klauw en op ontdekkingstocht ga, gun ik mezelf een pauze. Precies zoals ik het lekker vind natuurlijk, met heerlijke fish & chips en een bakje koffie. Ik laat de frisse zeebries door mijn neus waaien, kijk, voel, geniet – en probeer heldhaftig mijn gefrituurde lekkernijen te verdedigen tegen de hebzuchtige zeemeeuwen. Soms met meer, soms met minder succes. Maar ze mogen niet worden ontkend, fish & chips zijn tenslotte een heel fijne aangelegenheid. Waarschijnlijk ook voor zeevogels …

Loop over het idyllische eiland

Maar nu naar mijn accommodatie. Je overnacht in het Stayokay Hostel in West-Terschelling, op korte loopafstand van de haven van het eiland (circa 15 minuten lopen). Dus ga langs het strand, zet je rugzak daar neer en dan op je gemak terug naar West-Terschelling. Langs het strand natuurlijk. In West-Terschelling zal men wandelen, kuieren en uitgebreid ontdekken. Zoete cafés, charmante winkels en restaurants met een maritieme flair staan ​​opgesteld in het oude stadscentrum, bakstenen huis voor bakstenen huis. Het is niet zo eenvoudig om een ​​beslissing te nemen. Des te beter als je een fooi bij de hand hebt. Dus: op naar Grand Cafe Zeezicht. Een heerlijke plek naar mijn smaak, die met veel liefde wordt gerund. Dat kun je zien, voelen en proeven.

Excursietip – Uitzichtplatform Seinpaalduin in de duinen

Maak een wandeling door de duinen die ten westen van West-Terschelling liggen. De afzonderlijke zandformaties zijn tot wel 30 meter hoog – en gewoonweg adembenemend mooi. Leuk om te bezoeken: uitzichtpunt Seinpaalduin op het meest zuidelijke duin. Van daaruit, en vooral vanaf het iets hoger gelegen plateau, wacht u een schitterend uitzicht over West-Terschelling – inclusief uitzicht op de Waddenzee en de vuurtoren Brandaris. Deze laatste is overigens 55 meter hoog en dateert uit 1594 en is daarmee de oudste vuurtoren van Nederland.

Naast deze excursie valt er in het noorden van Nederland natuurlijk nog veel meer te doen en te zien. Jammer alleen dat een dagje weg gaan in Nederland vrij duur is. Met de kortingskaart van Nappas krijg je korting op diverse dagjes uit en evenementen. Zeker het bekijken de moeite waard.