Waarop letten bij het afsluiten van een reisverzekering

Waarop letten bij het afsluiten van een reisverzekering

Het is heel normaal om een reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat. Maar geeft een basisverzekering wel voldoende dekking? En als je een aanvullende verzekering afsluit, waar moet je dan op letten?

Kortlopende en doorlopende reisverzekeringen

Er zijn twee varianten reisverzekeringen; kortlopende reisverzekeringen en doorlopende reisverzekeringen. De meeste mensen kiezen voor een doorlopende reisverzekering; deze is namelijk voordelig af te sluiten als je een pakketverzekering hebt.

In de basisverzekering ben je verzekerd voor 24/7 hulpverlening. Ook worden onvoorziene uitgaven gedekt, als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Je kunt in de basisverzekering kiezen tussen Europa of wereldwijd. De wereldwijde verzekering is over het algemeen duurder.

Aanvullende dekkingen

Je kunt ervoor kiezen om alleen een basisverzekering te nemen, maar naast deze basis reisverzekering kun je er ook voor kiezen om verschillende aanvullende dekkingen af te sluiten. De voorwaarden van deze aanvullende dekkingen verschillen per verzekeraar en er zijn dus verschillen in premies en dekkingen. Je doet er verstandig aan om op voorhand diverse reisverzekeraars met elkaar te vergelijken. De verschillen kunnen zitten in de bedragen (wat je maximaal kunt verzekeren), maar ook in het eigen risico. Lees dus altijd goed de algemene voorwaarden door voordat je een verzekering afsluit.

Verschillende soorten aanvullende dekkingen

Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, kun je bij de meeste verzekeraars kiezen uit de volgende aanvullende dekkingen:

Vervangend vervoer: Begeeft je auto, motor, camper of caravan het tijdens je vakantie? Dan geeft deze dekking je recht op een vergelijkbaar, vervangend vervoersmiddel.

Extra bagagedekking: Je kunt je bagage tot een bepaald bedrag verzekeren voor schade en diefstal. Er gelden maximale bedragen voor tablets, smartphones, camera’s en laptops. Als je dure apparatuur meeneemt op vakantie, dan kun je ervoor kiezen om een uitgebreidere bagagedekking af te sluiten. Een andere optie is om een kostbaarhedenverzekering of een buitenhuisdekking af te sluiten.

Sportdekkingen: Wintersport, watersport en andere sportieve activiteiten worden door verzekeraars als risicovol beschouwd en dit is niet onterecht. Als je een aanvullende sportdekking afsluit, dan ben je verzekerd wanneer je een ongeluk krijgt, maar ook als je schade hebt aan je uitrusting, of te maken krijgt met verlies of diefstal.

Medische kosten: In het buitenland ben je automatisch verzekerd, via je zorgverzekering, voor spoedeisende hulp. Hier is echter wel een kanttekening bij; hier geldt namelijk het maximale tarief in eigen land. In sommige landen zijn de kosten van de zorg echter veel hoger. Door een extra dekking af te sluiten ben je verzekerd voor de medische kosten die niet niet vergoed worden door de zorgverzekering. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan kan deze ook bepaalde kosten dekken in het buitenland.

Reisongevallen: Als je tijdens je reis invalide raakt of overlijdt, dan keert een reisongevallenverzekering eenmalig uit.